A kiállítás bemutatása

A kiállítás a világ számos múzeumából, egyeteméről, tudományos szervezetétől és magángyűjteményekből kölcsönzött ember- és állatmúmiákat és leleteket mutat be.

Múmiákat a Föld minden táján találtak már, nem csupán Egyiptomban, hanem Európában, Dél-Amerikában, Ausztráliában, Ázsiában, sőt még a Kanári-szigeteken is. Még napjainkban is fedeznek fel múmiákat a különböző földrészeken. 

A múmiák időkapszulák. Segítségükkel feltárul a múlt, melynek megismerésével képesek vagyunk jobban megérteni a jelent, a világot, amelyben élünk, amelyet továbbadunk gyermekeinknek. A kiállítás egyedülálló, mert bemutatja, hogy a tudomány miként tud megalkotni egyfajta időgépet, amellyel betekinthetünk az egykor élt emberek életébe.

6A legérdekesebb 6 kiállított tárgy

  1. Nes-Hor, az egyiptomi pap Nevének jelentése „Hóruszhoz tartozó”. A Khent-Min városában levő Min templomában szolgált papként. Teste több ezer éven át megőrizte az ízületi gyulladás és csípőcsontja törésének nyomait. A szarkofágján szereplő felirat tanúsága szerint családja meglehetős jólétben élt.

  2. Egyiptomi állatmúmiákAz ókori Egyiptom balzsamozó mesterei nem csak embereket, hanem állatokat is mumifikáltak. Az állatok mumifikálásának több oka volt. Egyesek élelemül szolgáltak a túlvilági élet során, a házi kedvencek pedig elkísérték gazdáikat a nagy útra. A szent állatokhoz imádkozhattak, és számos állatmúmiát az isteneknek szántak ajándékul. A kiállított tárgyak között szerepel íbisz a szent madár, hal, macska és krokodil múmia is.

  3. A váci múmiák A Váci Fehérek temploma kriptájának feltárásakor a csaknem kétszáz éve bolygatatlan koporsókból 265 egyén természetes módon mumifikálódott maradványai kerültek elő. A koporsókra festett évszámok, valamint a fellelt halotti és keresztelői anyakönyvek szerint a kripta 1731 és 1838 között volt a váci lakosok temetkezési helye. A kriptába egyházi személyek és világi hozzátartozóik temetkeztek. A festett, díszített koporsók, a viseletek, az egyházi kegytárgyak és a temetkezési textíliák nagy része kitűnő állapotban maradt meg.

    A kiállításon hét egykor élt embertársunk története ismerhető meg.

  4. Baron von Holz A harmincéves háború alatt elhunyt nemesember volt. Mumifikálódott testét a családtagok fedezték fel 1806-ban egy középkori kriptában. A szerencsés körülményeknek köszönhetően teste tökéletesen megőrződött, ahogy bőrcsizmája is.

  5. A Burns-gyűjteményA XIX. század elején számos gyűjteményt hoztak létre azzal a céllal, hogy preparátumok segítségével tanítsák az anatómiát. Ezek a preparátumok valójában mesterséges múmiák. A skót anatómiaprofesszor, Allen Burns rendkívüli anatómiai ismeretekkel rendelkezett, és számos testet preparált oly módon, hogy a véredények, az artériák és a vénák, az izmok és a különböző szervek láthatóvá váltak. Még ma is rejtély, hogy milyen mumifikálási technikát alkalmazott.

  6. MUMABTudósok egy csoportja az ókori forrásokban szereplő leírások alapján 2800 év elteltével megpróbálta utánozni az egyiptomi mumifikálást. 1994-ben elkészítették a balzsamozás során használt eszközök és kellékek pontos mását, majd belefogtak a testét a tudománynak adományozó ember mumifikálásába.

Első alkalommal Európában

A VILÁG MÚMIÁI kiállítás 2010-ben az Egyesült Államokban, Los Angelesben nyílt meg. Az USA számos városában bemutatott nagysikerű kiállítást több mint 1,6 millióan látták, ezzel a tárlat a leglátogatottabb lett a maga nemében. A JVS Group világszerte ismert nagy kiállítások – így a Titanic, a BODY vagy a Cosmos Discovery – megszervezéséről. Ennek köszönhetően bízták meg A VILÁG MÚMIÁI kiállítás európai premierjével is, amely egy világszenzáció volt Prágában!

Első

Első

A világon a legnagyob múmia gyűjtemény

Elismert tudósok, antropológusok, régészek, egyiptológusok és orvosok működtek közre a kiállítás létrehozásában. A világ számos múzeuma és magángyűjteménye kölcsönzött múmiákat a tárlathoz. 
A VILÁG MÚMIÁI kiállítás az eredeti múmiák és a bemutatott tárgyak, valamint a kiállítás ideje alatt is zajló tudományos kutatások miatt egyedülálló. 

A világon

A világon

Eredeti kiállítási tárgyak

A VILÁG MÚMIÁI kiállításon kizárólag eredeti múmiák és műtárgyak láthatók.

A ránk maradt múmiák bizonyítják, hogy elődeink már évezredekkel ezelőtt is igyekeztek megóvni halottaikat az enyészettől. Az egykori emberek sem tudtak belenyugodni családtagjaik, társaik elvesztésébe, ezért a test megőrzésére törekedtek. Bizonyára bíztak abban, hogy az elszállt lélek visszatér a megőrzött testbe, szeretett, tisztelt halottuk pedig egykoron életre kel, feltámad.

Eredeti

Eredeti

A Cseh kézjegy

A mumifikálás Csehországban is elterjedt volt, külföldről kapott vagy Csehországban készült eredeti múmiák találhatók a Cseh Köztársaságban is. Ezek a gyakran kastélyok vagy templomok történelmi gyűjteményeiben található múmiák a Cseh kézjegy szekcióban láthatók.

A Cseh kézjegy

A Cseh kézjegy
Galéria ÉRDEKESSÉGEK A MÚMIÁKRÓL