Érdekességek a múmiákról

Az inkák és rítusaik

Az Andok népeinek hosszú sorában az inkák voltak az utolsók, akik mumifikálták halottaikat. Ünnepekkor a megőrzött testeket a sírhelyről előhozták, asztalhoz ültették, étellel, itallal kínálták őket, és tanácsaikat is kikérték. Az ősök tiszteletének, őrzésének szokása Dél-Amerikában 7500 esztendeig maradt fent. Az ősi hagyománynak a spanyol hódítók vetettek véget, akik alig négy esztendő leforgása alatt 1365 inka múmiát semmisítettek meg; egy részüket eltemettették, nagy részüket pedig elégették. .

Tovább
1
Inkové a jejich rituály

Lápok titkai

Észak-Európa lápvidékeiről több mint kétezer mumifikálódott test került elő. Legtöbbjük több ezer éves, a vaskorból származik. A tőzeglápokban az állandóan vizes környezet mumifikálhatja a testeket. A lebontó mikroorganizmusok az oxigéntől elzártan hamar elpusztulnak. A vízben lévő cserzőanyagok és huminsavak feloldják a csontok mésztartalmát, amelyek így hajlékonnyá válnak, a belső szervek elenyésznek, a bőr jó állapotban marad meg. A többméteres tőzeg nyomása miatt a lápi múmiák laposak, sokszor papírvékonyak. Néhány múmia létrejötte a véletlen műve. Többségük teste azonban szándékosan került a mélybe; sokukon jól kivehetők az erőszakos halál nyomai. Némelyikük torkát elvágták, másokat a nyakukra tekert kötéllel fojtottak meg.

Tovább
2
Záhada Burnsovy sbírky

Múmia-mánia

Az egyiptomi múmiák mindig is titokzatosak, egzotikusak voltak. Már a XVI. században megerősödött az érdeklődés és a kereslet a múmiák iránt, ami a XVIII–XIX. századra szinte mániává alakult át. A sírokat feldúlták, a múmiákat elhurcolták. A gazdag arisztokraták teadélutánokon csomagolták ki pólyáikból őket. Mivel a múmiák kiváló állapotban őrződtek meg, az a meggyőződés alakult ki, hogy gyógyító erejűek. Az európai orvosok évszázadokon keresztül egyiptomi múmiákból készített gyógyszereket használtak különféle betegségekre. A művészek által használt barna festék, a múmiabarna is múmiaporból készült. A földművesek ledarált állatmúmiákkal trágyázták földjeiket, mások múmiapólyákkal fűtöttek.

Tovább
3
Mumie současnosti

A zsugorított zanza fejek

A fejvadász indián törzsek a csatában megölt ellenség levágott fejét különleges eljárással zsugorították és tartósították. A zsugorítás folyamán az ellenfél fejét főzéssel és füstöléssel kicsinyítették. A spirituális szertartás célja volt, hogy bezárják az ellenség szellemét, félve annak bosszújától. Más törzsek varázserőt tulajdonítottak a zsugorított koponyáknak, és hittek abban, hogy a zanza őrzőjébe száll át a megölt harcos ereje.

Tovább
4
Odhalte tajemství malých hlav

A csendes gyilkos, amely meghatározta Európa történelmét

A váci lelet-együttes tudományos vizsgálata antropológusok, néprajzosok, patológusok, radiológusok, mikrobiológusok, igazságügyi orvosok, közreműködésével, nemzetközi együttműködésben zajlik. A kutatások során többek között DNS analízisre is sor került, elsősorban a TBC baktériumának a DNS-ét vizsgálták. Az eredmény meglepő volt, a váci múmiák majd 70%-ában sikerült a tüdőbaj kórokozóját kimutatni. Bár a kései iparosodás következtében a tuberkulózis rohamos előretörése Magyarországon csak a XIX. század végén volt jellemző, a friss kutatási eredmények azt mutatják, hogy a TBC mintegy 130 évvel korábban már előfordulhatott, sőt általános lehetett Vác középosztálybeli polgáraiban.

5
Odhalte tajemství malých hlav