Body

EGY LENYŰGÖZŐ KIÁLLÍTÁS

A világ múmiái kiállítás az eredeti múmiák és a bemutatott tárgyak, valamint a kiállítás ideje alatt is zajló tudományos kutatások miatt egyedülálló.

Lépjen be a múmiák világába

Több száz

eredeti lelet

2200

m2 kiállítási terület

Több ezer

éves múmiák

Mit kell tudni a kiállításról?

 

Kik voltak?

Kik voltak?

A múmiák egy misztikus világ. A szó hallatán szinte mindenki az egyiptomi fáraókra gondol. Nem véletlenül, hiszen a múmia szót eredetileg az ókori Egyiptomban talált mumifikált testek megnevezésére használták. A történelem folyamán azonban szinte minden földrészen éltek emberek, akik különféle módszerekkel mumifikálták halottaikat, és léteznek olyan múmiák is, melyek emberi beavatkozás nélkül természetes módon keletkeztek, mumifikálódtak. Közülük sokan még az egyiptomiaknál is idősebbek.
 

Hogyan keletkeztek?

Hogyan keletkeztek?

A múmiáknak két nagy csoportja van, a természetes és az antropogén (mesterséges) múmiák.
A természetben vannak olyan körülmények, amelyek elősegítik, hogy az elhalt szervezet bomlása leálljon, és a test megőrződjön. A forró, száraz sivatagi környezet, a nagyon alacsony hőmérséklet, a levegőtől való elzártság, vagy éppen a jól szellőző kripták egyaránt kedveznek a spontán, természetes mumifikálódásnak.
A mumifikálás lényege a holttest bomlásának megakadályozása. A test épségének megtartására speciális eljárásokat alkalmaztak. Hol eltávolították a belső szerveket, hol a testben hagyták azokat. Különböző eredetű és összetételű vegyi anyagokat is felhasználhattak.

 

Mit tanulhatunk tőlük?

Mit tanulhatunk tőlük?

A múmiák az emberiség örökségének egyedi és nagy fontosságú elemei. Bár némák és mozdulatlanok, „kikérdezésükkel” mégis többet tudhatunk meg a múltról, mint az épületmaradványok, a régészeti leletek vagy az írásos emlékek vizsgálata során. 
A kutatók a tudomány eszközeivel képesek megszólaltatni a múmiákat.  Mesélnek életükről, családjukról, foglalkozásukról. A kutatások eredményeként megtudhatjuk, milyen volt egészségi állapotuk, milyen betegségekkel küzdöttek. A legmodernebb technikák, a röntgen, a CT és az endoszkóp; valamint a gyorsan fejlődő tudományágak, a paleopatológia, a mikrobiológia és a genetika újabb és újabb információkat derítenek ki azokról az emberekről, akik a távoli időkben éltek és haltak.

Galéria

Jegyinformációk

Kiállítás: Minden nap 09:00 - 20:00 | Jegypénztár: Minden nap 08:30 - 18:30

A kiállítás 20:00-ig tart nyitva, de a kiállítótérbe csak 18:30-ig tudjuk leengedni a látogatókat. Kérjük Önöket, hogy az említett időpontig szíveskedjenek megérkezni.

Jegyek a helyszíni jegypénztárban, az Eventim és a Ticketportal jegyértékesítési pontjaiban, illetve online vásárolhatók. A helyszínen vásárolt jegy csak aznapi belépésre jogosít, elővételes jegyvásárlás a helyszínen nem lehetséges.

JEGYINFORMÁCIÓK HÉTKÖZNAP HÉTVÉGÉN
Felnőttjegy 3 800 Ft 4 400 Ft
Diák / Nyugdíjas jegy * 2 900 Ft 3 500 Ft
Gyermek jegy (6-14 év) 2 500 Ft 2 800 Ft
Családi jegy (2 felnőtt + max. 3 gyermek) 10 500 Ft 11 900 Ft
Mozgássérült jegy ** 2 500 Ft 2 800 Ft
Gyermek és Diák csoportos jegy *** 2 000 Ft 2 400 Ft

* Érvényes diák- és nyugdíjas igazolvány felmutatása szükséges

** Érvényes mozgássérült igazolvány felmutatása szükséges. Kerekesszékes látogatóink kísérői számára 1 db ingyen jegyet biztosítunk. SINOSZ és látássérült kártyával a mozgássérültekre vonatkozó kedvezményes jegyár vehető igénybe.

*** Minimum 10 fős gyermek és diák csoport számára a kedvezményes jegyár minimum 2 nappal a kiállítás megtekintése elött visszaigazolt regisztrációhoz kötött. Minden 10. csoportos jegy mellé 1 kísérőjegyet adunk ajándékba.

Információ: +36 70 606 4148, info@jvsgroup.hu (Elérhető: hétfő-vasárnap 09:00-17:00)

Csoportos regisztráció: +36 70 365 67 03, csoport@jvsgroup.hu (Elérhető: hétfő-péntek 08:00-17:00)

SZÉP kártyát, Erzsébet utalványt és Erzsébet kártyát is elfogadunk